Топ съвети за поддържане на здравето през този грипен сезон

Съвети за борба с грипа у дома и на работното място

Сезонният грип е сериозна и заразна респираторна инфекция, която обикновено се предава от един заразен човек на друг или от контакт с повърхности, замърсени с грипния вирус. Хората, които имат грип, често имат висока температура, кашлица, възпалено гърло, хрема или запушен нос, болки в мускулите или тялото, главоболие и умора. Въздействието на сезонния грип върху общественото здраве и бизнеса може да бъде значително.

В Европа грипният сезон настъпва всяка зима обикновено от ноември до април. Въздействието на сезонния грип може да варира всяка година. С наближаването на грипния сезон сега е времето, когато семействата и фирмите да предприемат стъпки за предотвратяване и защита срещу грип.

Докато служителите в областта на общественото здравеопазване не могат да предвидят тежестта на предстоящия грипен сезон, от грип боледуват приблизително от десет до тридесет процента от населението на Европа всяка година. Стотици хиляди хора са хоспитализирани, а между 15 000 - 70 000 европейски граждани умират всяка година от грип и грипни усложнения. Възрастните хора, по-малките деца и тези с хронични заболявания страдат най-много, но всички са изложени на риск. Широкият обхват на смъртните случаи, свързани с грипната инфекция, се дължи на тежестта на всеки грипен сезон.

Грипът оказва значително влияние и върху бизнеса. Потенциалът за недостиг на персонал, производителност и производствени загуби, както и натиска и разходите за здравните и социалните услуги, са значителни. За щастие има редица важни мерки, които бизнесът и семействата могат да предприемат, за да намалят риска от грип. Ето нашите най-добри съвети за намаляване на риска от разпространение на сезонния грип:

Мийте често ръцете си

Правилната хигиена на ръцете/ измиване на ръцетеg е от съществено значение за предотвратяване на замърсяването с грип. Правилното измиване на ръцете помага за премахването на бактерии, вируси и други патогени, така че те не могат да бъдат разпространени сред други хора. ECDC препоръчва следното:

  • Ръцете трябва да се измиват старателно с вода и сапун.
  • След измиване с вода и сапун изсушете добре ръцете с хартиени кърпи за еднократна употреба. Измиването и сушенето на ръцете трябва да продължава най-малко 40-60 секунди всеки път.
  • Дезинфектантите за ръце на основата на алкохол намаляват количеството грипен вирус върху замърсени ръце. Когато измиването на ръцете не е възможно, дезинфектанти за ръце на алкохолна основа са друга възможност за хигиена.

Избягвайте други болни и останете вкъщи, когато сте болни

За да се предаде грипът, вирусът трябва да премине от лице, което е прекарало грипния вирус, до друго лице, което след това може да се зарази. Лицата, преболедували грипния вирус, са заразни поне един ден преди проявата на симптоми и до седем дни след появата им. Можете да намалите риска от предаване чрез социално дистанциране, като избягвате други болни и оставате вкъщи, ако сте болни.

Почистете и дезинфекцирайте повърхностите

Грипният вирус може да оцелее до 48 часа върху повърхности от неръждаема стомана и пластмаса и до 12 часа върху плат, хартия и тъкани. Правилното почистване и дезинфекция може да сведе до минимум шансовете на хората да заразят с вируса от замърсена повърхност. За правилно почистване, дезинфекция и защита на вашата среда:

  • Почистете всяко видимо петно от повърхностите преди дезинфекция. Когато почиствате и дезинфекцирате, работете отгоре надолу и от по-чисти към по-силно замърсени повърхности.
  • Намокрете добре повърхността с дезинфектант, регистриран като биоцид от МЗ, с доказана ефикасност за грип А и следвайте инструкциите на етикета.
  • Дезинфекцирайте често докосвани твърди повърхности, включително маси, столове, ключове за осветление, дръжки на вратите и тоалетни.
  • Обърнете специално внимание на често докосвани повърхности в зоните за приготвяне на храна, както и тоалетната, включително ключове за осветление, кранове, лостове за тоалетна вода, бутоните на вратите и парапети.

Ваксинирайте се срещу грип

Прилагането на противогрипна ваксина и приемането на антивирусни лекарства, предписани от здравните специалисти, са два начина, които Европейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) препоръчватт за спирането на разпространението на грипните микроби. Грипната ваксина е една от най-ефективните форми на защита срещу сезонен грип.

Покрийте устата и носа си при кихане

Кашлицата и кихането в лакътя или кърпата ви помага да защитите другите. Ако имате грип и не покривате носа или устата си, човек или лица с два метра от вас могат да бъдат заразени. 

Измивайте добре съдовете и приборите за хранене

Приборите за хранене, съдовете и чашите трябва да бъдат добре измити в съдомиялна машина или на ръка с вода и препарат за миене на съдове.

--------------------------------------

Източници:

ECDC. Информационен бюлетин за сезонния грип https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet

ECDC. Лични предпазни мерки (нефармацевтични) за намаляване на риска от придобиване или предаване на човешки грип  https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/personal-protective-measures

CDC. Как да почистите и дезинфекцирате училищата, за да помогнете за забавяне на разпространението на грипа https://www.cdc.gov/flu/school/cleaning.htm

CDC. Превантивни стъпки https://www.cdc.gov/flu/consumer/prevention.htmBack to Top