Еколаб предоставя информация за новия коронавирус 2019-nCoV

Еколаб, световен лидер в решенията и експертизата за превенция на инфекции, следи отблизо огнището на коронавирус (2019-nCoV) и предоставя насоки за намаляване на риска от инфекция.

Служителите от общественото здравеопазване идентифицираха нов коронавирус, 2019 n-CoV или коронавирусът Ухан, след града в китайската провинция Хубей, където той беше открит за първи път. Вирусът причинява треска и респираторни симптоми и е заразил десетки хиляди хора, като към момента са съобщени стотици смъртни случаи.

Произходът на този вирус все още не е потвърден, но той може да се разпространи от заразен човек върху други чрез кашляне или кихане или много близък личен контакт или чрез докосване на предмет или повърхност с вируса върху него и след това докосване на устата, носа или очите.

Най-голям брой случаи са регистрирани в Китай, но случаите са потвърдени в много страни по света при хора, които преди това са посещавали Китай.

Какво е коронавирус?

Коронавирусът е вид вирус на рибонуклеинова киселина (РНК) с обвивка, който причинява главно симптоми на респираторни и чревни заболявания. На повърхността на този вид вирусни частици има много равномерно подредени издатини, а цялата вирусна частица е като корона на император, откъдето идва и името „коронавирус“.

В момента има шест известни човешки коронавируса. Четири от тези коронавируси са по-малко патогенни, като обикновено причиняват само незначителни респираторни симптоми, подобни на обикновената настинка. Два други коронавируса - тежкият остър респираторен синдром на коронавирус (SARS CoV) и близкоизточният респираторен синдром на коронавирус (MERS CoV) - могат да причинят сериозни респираторни заболявания.

Новият коронавирус (2019-nCoV) се различава от тези шест известни коронавируса и изисква допълнителни научни изследвания.

Как се предава коронавирусът? 

Предаването зависи от конкретния коронавирус. Човешките коронавируси могат да се разпространят от заразено лице към други чрез:

  • Въздухът чрез кашляне и кихане
  • Близък личен контакт, като докосване или ръкостискане
  • Докосване на предмет или повърхност с вирус върху него, след това докосване на устата, носа или очите преди измиване на ръцете

Предаването от човек на човек се осъществява до известна степен с 2019-nCoV. 

Как можете да намалите риска от коронавирусна инфекция?

Понастоящем няма налични ваксини за защита срещу човешка коронавирусна инфекция, но може да успеете да намалите риска от инфекция чрез следното: 

  • Мийте ръцете си често и правилно
  • Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си с немити ръце
  • Избягвайте близък контакт с болни хора
  • избягвайте регионите, където се съобщава за прекомерни случаи и райони, където се продават или отглеждат живи животни
  • Ако имате температура или други симптоми, трябва да носите маска и да се обадите на Вашия лекар. 

Допълнителни източници:

WHO Health Topics: Coronavirus

CDC Guidance on Coronavirus

WHO Myth BustersBack to Top